Kanca minősítés

Az AQHA érvényes Tenyésztési Programja szerint minden olyan kanca tenyésztésbe vonható, amely az AQHA nyilvántartásában szerepel, függetlenül attól, hogy nemkívánatos genetikai hibákkal, vagy tulajdonságokkal terhelt-e avagy sem. A fedeztetéssel kapcsolatos korlátozó intézkedések meghozatalára csak az AQHA jogosult amelyet az Egyesület maradéktalanul követ és betart. A tenyésztésre használt kancák esetében minden esetben kötelező az AQHA által kiadott származási lap és a kanca tenyészállatként történő nyilvántartásba vétele. Ezen engedélyek hiánya esetén az adott kanca Magyarországon tenyésztésre nem használható.
Az Egyesület által meghatározott tenyésztésbevétel feltételei:
    Kanca AQHA által tenyészállatként történő nyilvántartásba vétele (a DNS alapú származás ellenőrzést kizárólag az AQHA/APhAApHC által akkreditált labor végezheti el a tulajdonos kérésére és költségére, az anyaegyesületeken keresztül történő, hivatalos weboldalukról letölthető formanyomtatványon való megrendeléssel) Tenyésztésbevételi kérelem Egyesülethez való beküldése személyesen vagy elektronikus úton az egyesületi nyomtatványon keresztül Tulajdonos/kérelmező által az éves egyesületi tagdíj befizetése Tulajdonos/kérelmező által a tenyésztésbevételi kérelem díjának befizetése (adott kancára vonatkozó egyszeri díj) Kanca elbírálása és osztályba sorolása
Osztályba sorolás:
Az egyesület tenyésztői bíráló bizottsága a küllemi-és mozgásbírálat, származás ellenőrzés, versenyeredmények, utódok száma (fedezőmén utód, tenyészkanca utód) illetve azok versenyeredményei alapján az alábbi osztályokba sorolja a kancát:
  • Tenyészkanca
  • Elit kanca
  • Szuperelit kanca
A kancák fenti módon való osztályozását az egyesület tenyésztői bizottsága évente felülbírálja és egyes kancák magasabb vagy alacsonyabb kategóriába kerülhetnek pl. sportteljesítményük vagy ivadékaik kiemelkedő vagy éppen gyenge minősége alapján.
  • Tenyészkanca besorolást nyer az a kanca, amely a küllemi-és mozgásbírálaton, származás ellenőrzésen a lehetséges összes 100 pontból legalább 70 pontot szerez alapminősítésen.
  • Elit kanca besorolást nyer az a kanca amely a küllemi-és mozgásbírálaton, származás ellenőrzésen a lehetséges összes 100 pontból legalább 80 pontot szerez alapminősítésen és legalább 3 megszületett csikója minősített elit kanca vagy fajtájában tenyésztésre javasolt mén.
  • Szuperelit kanca besorolást nyer az a kanca amely a küllemi-és mozgásbírálaton, származás ellenőrzésen a lehetséges összes 100 pontból legalább 85 pontot szerez alapminősítésen és legalább egy ivadéka valamely sportág országos bajnokságában vagy ennek megfelelő szintű nemzetközi versenyen helyezett.
A minősítésekhez az alapadatokat a tulajdonos szolgáltatja és a minősítést az egyesület Tenyésztői Bizottsága végzi el az évi országos, nyílt tenyészszemlén vagy a tulajdonos által digitális formában kérvényezett tenyésztési engedély feltételei alapján.
A származási lap első- és hátsó oldalának feltöltése
Kanca fotói
Befejezés
Feldolgozás...